Wielu z nas dałoby się prawie „pokroić” za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita.
Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
Dzieci z oddziałów przedszkolnych, słuchając opowieści o tym współczesnym przysmaku, Międzynarodowy dzień pizzy obchodziły, projektując według własnych upodobań, najsmaczniejsze (choć plastelinowe) pizze. Efekty swojej pracy zabrały do domu. Może w domach stworzyły takie same przysmaki, tylko prawdziwe?